RASVAIMULEIKKAUS — alk. 80 €/kk

Rasvaimuleikkauksia Cityklinikalla tekee plastiikkakirurgian erikoislääkäri, tohtori Riikka Veltheim. Riikka Veltheim leikkaa Helsingissä.

Ensimmäinen rasvaimuleikkaus tehtiin Euroopassa 1970-luvun lopulla. Siitä on tullut yksi tavallisimmista plastiikkakirurgisista leikkauksista. Kirurginen rasvaimu on edelleen varmin menetelmä ei-toivottujen rasvakertymien poistamisessa. Se sopii erinomaisesti asiakkaille, joita häiritsevät paikalliset rasvakertymät ja joiden iho on vielä suhteellisen kimmoisa ja tasainen. 

Viime aikoina kirurgisen rasvaimun tekniikat ovat kehittyneet merkittävästi. Entistä kapeammat instrumentit sekä rasvakudoksen laajentaminen liuoksella (tumescent-tekniikka) ovat parantaneet tuloksia paljon. Uudet tekniikat ovat myös vähentäneet toimenpiteen aikana koettua kipua, helpottaneet toimenpiteen suorittamista ja nopeuttaneet toipumisprosessia.

Rasvaimuleikkaus sopii monenlaisille alueille. Tyypillisiä ovat mm. seuraavat:

 • leuka ja kaula
 • olkavarret
 • vatsa
 • kyljet
 • lantio
 • pakarat
 • ulko- ja sisäreidet
 • taka- ja etureidet
 • pohkeet
 • polvet
 • nilkat
 • miehen rintojen rasvakudos

LEIKKAUKSEN KULKU

Ennen varsinaista toimenpidettä varataan aika esteettisen lääkärin tai sairaanhoitajan konsultaatiovastaanotolle. Konsultaatiossa keskustellaan asiakkaan toiveista. Ammattilainen kertoo, kuinka toimenpide etenee ja kuinka rasvaimuun kannattaa valmistautua. Myös anestesiamuodot (paikallispuudutus tai nukutus) sekä toipuminen ja kotihoito käydään konsultaatiossa läpi. Ensimmäinen konsultaatiokäynti on maksuton, eikä se sido asiakasta mihinkään. Usein asiakas kuitenkin päättää varata ajan jo konsultaation jälkeen. 

Ennen leikkausta asiakas tulee usein vielä plastiikkakirurgin konsultaatioon. Plastiikkakirurgi kertoo leikkaukseen ja anestesiaan liittyvistä yksityiskohdista. Kaikki asiakkaan terveyteen liittyvät seikat käydään läpi: sairaudet, elintavat, lääkkeet ja yliherkkyydet. Jos leikkaus tehdään nukutuksessa, asiakas saa seikkaperäiset ohjeet nukutukseen valmistautumista varten. Nukutusta ja leikkausta ei tarvitse pelätä. Ohjeiden noudattaminen on kuitenkin ehdottoman tärkeää.

Leikkauspäivä alkaa, kun asiakas saapuu klinikalle. Jos rasvaimu jännittää, asiakas voi saada aivan aluksi kevyen esilääkityksen, joka rauhoittaa. Tämän jälkeen plastiikkakirurgi ottaa kuvat hoitoalueesta sekä piirtää iholle ns. toimenpidekartan, jonka mukaan rasvaa imetään. Esivalmistelujen jälkeen on anestesialääkärin kohtaamisen vuoro. Yleisimmin rasvaimuleikkaus tehdään nukutuksessa eli yleisanestesiassa. 

Leikkaus kestää 45 minuutista kolmeen tuntiin, ja sen aikana rasvaa poistetaan keskimäärin 2–3 litraa. Leikkausavauksesta tehdään mahdollisimman pieni. Viilto pyritään aina sijoittamaan paikkaan, josta se ei näy. Näin alueelle ei jää häiritseviä arpia.

Jos leikkaus tehdään nukutuksessa, asiakas jää Cityklinikalle tarkkailtavaksi monen tunnin ajaksi. Joissakin tapauksissa on hyvä viettää leikkauksen jälkeinen yö klinikalla. Jos leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa, riittää parin kolmen tunnin tarkkailujakso.

RASVAIMUSTA TOIPUMINEN

Rasvaimusta toipuminen on aina yksilöllistä. Myös leikkausalueen koko vaikuttaa toipumisen kulkuun. Turvotusta ja mustelmia on kaikilla leikkausasiakkailla. Kipuja on jonkin verran, ja jokainen leikkausasiakas kokee kipua eri tavoin. 

Viikot 1–2

Jokainen rasvaimuasiakas kokee jonkinasteisia kipuja leikkauksen jälkeisinä päivinä. Kipuja voidaan säädellä sekä resepti- että käsikauppalääkkeillä. Kipulääkkeet on syytä ottaa kirurgin ohjeiden mukaan. Näin kipu pysyy koko ajan siedettävänä. Kipujen ehkäiseminen on helpompaa kuin kovan kivun poistaminen. Mahdollisista kolmiolääkkeistä on kuitenkin hyvä pyrkiä eroon ohjeiden mukaisessa aikataulussa.

Parin ensimmäisen viikon aikana liikkuminen voi olla osin hankalaa. Leikkausalueen koko ja sijainti vaikuttaa asiaan. Kävelylenkit ja rauhallinen ulkoilu on hyvä aloittaa mahdollisimman pian kotiutumisen jälkeen.

Tukitekstiiliä on ehdottomasti pidettävä ohjeen mukaan. Tukivaate vähentää turvotusta ja auttaa kudoksia kiinnittymään uusiin paikkoihinsa. 

Ensimmäiset kaksi viikkoa ovat toipumisajan työläin vaihe, koska haavanhoito vie päivittäin jonkin verran aikaa.

Viikot 3–4

Kolmannella viikolla turvotus alkaa hellittää. Myös haavat ovat tässä vaiheessa usein parantuneet. Viimeistään tässä vaiheessa moni palaa päivittäisiin rutiineihinsa. Kolmannella viikolla voi aloitella myös kevyet liikuntaharrasteet. Kaikki tehdään kivun sallimissa rajoissa.

Viikosta 5 alkaen

Tässä vaiheessa mustelmat ovat yleensä ja vaalentuneet. Turvotuksen laskiessa vartalon uudet linjat alkavat hiljalleen tulla näkyviin. Yleensä tulokset alkavat näkyä noin kuuden viikon kohdalla. On hyvä kuitenkin muistaa, että lopullinen tulos näkyy vasta aikaisintaan puolen vuoden päästä leikkauksesta. 

Klinikkamme tekee kaikkensa jotta leikkauksesta tulisi juuri sinulle sopiva. Tarkoituksenamme on saada kehosi näyttämään ja tuntumaan luonnolliselta leikkauksen jälkeen. Leikkausryhmämme tekee kaikkensa, jotta leikkauksesta tulisi onnistunut ja myös toipumisesta mahdollisimman helppo sinulle.